Zelf je huis renoveren? Zo begin je eraan!

Een huis kopen kost geld, maar dit kan je beperken door een huis te kopen en het te gaan renoveren. Kost een huis renoveren dan geen geld? Natuurlijk wel, maar je kan de kosten indijken door een deel van de renovatie zelf te doen. Uiteraard is niet iedereen even handig en aan zelf renoveren zit ook een limiet, maar met wat tips en het nodige geduld kan je echt wel wat zaken zelf aanpakken. Wanneer je de volgende dingen in het achterhoofd houdt, wordt zelf renoveren een groot succes!

Plan realistisch

‘We zullen dat hier eens even doen’, is iets wat heel veel mensen denken wanneer ze zelf gaan renoveren. Erg leuk en optimistisch, maar tijdens renoveren is het belangrijk om vooral ook realistisch te blijven. Stel een planning op die haalbaar is en voer enkel de renovaties uit waarvan je zeker bent dat je ze correct kan uitvoeren. Bereid je goed voor en laat je waar nodig bijstaan door professionele vakmensen.

Houd rekening met budget

Door zelf te renoveren bespaar je de kost van professionele vakmensen, maar nog altijd kost zelf renoveren geld. Het is daarom belangrijk om een goede en nuchtere kijk op je budget te behouden. Voorzie een bepaald budget en houdt nog een kleine reserve achter de hand voor onvoorziene kosten. Blijkt iets toch moeilijker dan gedacht of kom je in tijdsnood? Dan heb je dat beetje reserve nog achter de hand. Wanneer iets echt niet wil lukken, schakel dan een professional in en vergelijk hierbij zeker offertes!

Goede materialen zijn belangrijk

Wanneer je laat renoveren door vakmensen, ga je ervan uit dat er met degelijke materialen wordt gewerkt. Wanneer je het zelf moet doen, moet je alle materialen zelf kiezen. Kies daarbij voor degelijk en goed materiaal en let hierbij op stevigheid, levensduur en slijtvastheid. Ook onderhoud van materialen is belangrijk en vraag daarom de oren van het lijf bij de verkopers. Ideaal is om materialen te lenen van bevriende vakmannen of kennissen.

Vergeet niet te ontspannen

Zelf renoveren is enorm zwaar. Tussen al het werken door is het belangrijk om te blijven ontspannen en tijd te nemen voor jezelf. Wanneer je dit niet doet, is het onmogelijk om renovatiewerken vol te houden. Vooral wanneer je bij de renovatiewerken ook nog fulltime gaat werken, kan het behoorlijk druk worden. Het is een kwestie van doorzetten, maar met de nodige me-time nu en dan breng je de renovatiewerken absoluut tot een goed einde!